Nadăş, 1938: Un boier şi 625 fumuri

Nadăş, 1938: Un boier şi 625 fumuri

 

E vorba de satul Nadăș din județul nostru. L-am văzut. E sat sărac. Așezat la căpătâi de drum, nu se bucură de prea multe vizite. Nu are cui să-și spună necazurile. Că numai necazuri are acest sat. Într-o despicătură de deal, pe lungime de peste 3 km, stau înșirate 625 colibe, ale căror fumuri ne spun că sunt locuite. Niciuna pustie și în toate numai Români, afară de cei doi cârciumari.

 

 

S-au aciuat aici aproape 3.000 de suflete, sortite să fie slugi. Să robească pentru un codru de mălai. Să muncească din tată în fiu pe moșia evreului Grosz, care n-a uitat, la moarte, să recomande moștenitorilor că e mai bine să pună moșiei lor o firmă de “societatea anonimă” ca să nu mai sară în ochii nimănui.

 

 

Și, sub această firmă, trăiește o familie care are singură circa 11.000 jugăre, în majoritate pădure, în vreme ce satul are abia 4.000 jugăre, pământ aproape sterp. În această pădure își frâng oasele Nădășenii. Bocănit, cu sleiri de de puteri, fac, pentru amărâta de mămăligă, să vedem cum se despăduresc dealurile și cum crește avutul moștenitorilor lui Grosz.

 

 

Și, ce e mai dureros, e că această moșie cu stăpânii ei, tocmai pe motiv că exploatează de mai multă vreme, de dinainte de 1913, nu se poate revizui. Așa sună decretul de revizuire, de curând întocmit de guvern.

 

 

Şi atunci, nu e absurd să crezi că repari o nedreptate națională, revizuind numai cetățenii celor veniți după 1913, care mulți din ei sunt simpli adunători de pene de gâscă prin sate, în vreme ce capitalul defrișează obraznic păduri scumpe?

 

 

Iată de ce spunem noi că problema este o robie economică și numai prin aceasta devine și o robie națională.

 

 

Şi, pentru acest lucru, trebuiește mai târziu o revizuire a capitalului și moșiei.

 

 

Şi să cooperativizeze în folosul Nădășenilor averea de 11.000 a firmei Grosz. Atunci cele 625 fumuri nu vor mai fi un sat sărac.

 

Vatra satului Nadăş, 1799

Vatra satului Nadăş, 1799

 

1938, Ioan C. Lascu

 
Top